Jedinice spoljne memorije

Jedinice spoljne memorije se koriste za čuvanje programa i podataka kad računar nije uključen ili kada se oni trenutno ne koriste. Značajni parametri za izbor jedinica spoljne memorije su:

  • srednje vreme pristupa podacima ( merna jedinica milisekund-ms)
  • brzina prenosa podataka (merna jedinica Gbit/s)
  • kapacitet (merna jedinica GB-giga bajt ).

Jedinice spoljne memorije su:
-hard disk
-cd, dvd
-USB fleš memorije
-memorijske kartice

Disk ( Hard Disk Drive HDD )

Disk je jedinica spoljne memorije. Na njemu su uskladišteni svi programi i podaci koje koristimo u svakodnevnom radu.

Kod diska se za uskladištenje podataka koristi nekoliko okruglih ploča od nemagnetnog materijala, hdd1koje su vezane zajedničkom osovinom. Ploče su sa obe svoje strane presvučene tankim slojem magnetnog materijala, na koji se upisuju podaci i sa kojeg se kasnije, kada su potrebni, očitavaju.

Iznad obe strane svake ploče nalaze se glave za čitanje i upisivanje podataka. Glave su smeštene na specijalnim ručicama (aktuatorima), koje se nalaze na zajedničkoj osovini, tako da se istovremeno pokreću i menjaju svoj položaj od ivice ploča pa skoro do njihovog centra. Upisno čitajuće glave lebde iznad ploča na vazdušnom jastuku dok se ploče okreću brzinom od 7200 obrtaja u minuti (rpm) i tako upisuju i čitaju podatke.

Svi mehanički elementi hard diska (ploče sa osovinom i motorom, ručice koje nose glave za snimanje i čitanje sa mehanizmom za njihovo pokretanje) su hermetički zatvoreni u kućište, kako bi se sprečila oštećenja osetljivih elemenata usled nečistoća (prašine) iz vazduha.  Pogledajte video -3D prikaz  unutrašnjosti hard diska.

CD (Compact Disc) i DVD (Digital Video Disk)cd

CD i DVD diskovi su spoljašnje memorije. Za razliku od disketa i hard diska koji su magnetni medijumi CD i DVD su optički medijumi. Kod ovih diskova se primenom laserske tehnologije nanose zapisi na tanku metalnu površinu diska koja je naneta na plastični disk. Pošto se površina diska trajno oštećuje, ovi zapisi se ne mogu menjati. Standardni kapacitet CD-a je 750 MB, a DVD-a 4.7 GB.

Flash memorija

Flash memorija služi za čuvanje podataka, koristi se u USB stickovima, MP3 plejerima, digitalnim fotoaparatima…

Usbkey_internals

 

Memorijska kartica

Memorijske kartice su najzastupljenij i najprimenljiviji uređaji za prenos podataka. Ne zahtevaju posebno napajanje. Imaju primenu u mnogim savremenim uređajima.

memkartica

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s